Lagere jongensschool van de Sint-Amandusparochie

Beschrijving

Schoolgebouw ingeplant rondom rechthoekige speelplaats. Aan straatzijde: onderwijzerswoning en aansluitende afsluitmuur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gedateerd "Anno 1913" (gevelsteen).

Bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); hoger opgaande tuitgevel boven licht uitspringende middentravee, doorlopende banden en diamantkopversiering. Rechthoekige vensters met tussendorpel; rechthoekige deur en segmentboogvormige schoolpoort (eerste travee). Afsluitmuur met rondboogfries en topornamenten. Rechthoekige speelplaats met aan oostzijde vleugel van veertien traveeën en drie bouwlagen (loodrecht op de straat), gele bakstenen lijstgevel op een arduinen sokkel, markante lisenen en getrapte daklijst. Rechthoekige vensters met ijzeren latei en arduinen lekdrempel. In midden van de gevel: natuurstenen beeld van Sint-Amandus.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2193.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita