Neoclassicistische stadswoningen

Beschrijving

Architect Ernest Dieltiëns bouwde deze twee woningen rond 1891 voor eigen rekening. Ernest Dieltiëns realiseerde een belangrijk deel van zijn oeuvre in Zurenborg en is er vooral gekend om zijn monumentale ensembles op de Cogels-Osylei. Met ensembles als deze, bestaande uit fantasierijk aangeklede neoclassicistische panden, heeft hij in belangrijke mate mee het typische straatbeeld van Zurenborg bepaald.

Het gaat om een samenstel van twee van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, die wel van kroonlijsthoogte verschillen, maar qua indeling en afwerking sterk gelijkend zijn. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels kregen een geblokte begane grond, afgelijnd door doorlopende kordons, met hardstenen plint en klassiek geplaatste rechthoekige deur en vensters. Het accent ligt op de verdiepingen, die samen met de brede dakvensters onder een bekronend driehoekig fronton zijn gevat en gekenmerkt worden door de aflijnende lisenen. De gevel is voorzien van fijne stucwerkdecoratie met vazen, ranken en palmetmotieven.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1012.