Teksten van Samenstel van twee eclectische huizen

Samenstel van twee eclectische panden ()

Dit samenstel van twee eclectische, in spiegelend schema opgetrokken meergezinswoningen werd opgetrokken rond 1881, naar een bouwaanvraag getekend door F. Baeckelmans in opdracht van weduwe Sluyts-Lauwers. In tegenstelling tot de burger- en herenwoningen uit de jaren 1860 en 1870, wordt hier niet gekozen voor een witte, neoclassicistische bouwstijl, maar voor een eclectische bouwstijl, gekenmerkt door een bakstenen parement met zware natuurstenen ornamenten uit de neorenaissance. Deze stijl is typisch voor het oeuvre van Frans Baeckelmans. Het pand werd afgebroken en in 1989 vervangen door een kantoorgebouw opgetrokken voor de verzekeringsmaatschappij N.V. Mauretus, gevestigd in het naastgelegen eclectische pand op nummer 79. Het nieuwbouwkantoorgebouw is een postmodernistisch ontwerp van het Antwerpse architectenbureau Storme-Van Ranst. Een jaar later diende Mauretus een aanvraag in voor de bouw van een opvang voor kinderen van het personeel op het ruime perceel achter het kantoor.

De twee eind-19de-eeuwse panden telden drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevels, met kroonlijst op uitgelengde consoles, kregen een bakstenen parement met gebruik van natuursteen voor de sokkel, de puilijst, doorlopende banden en kordons. Markante balkons in elke middentravee, diamantkopversiering en schijfmotieven. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping onder geornamenteerde korfboogvelden. Rechthoekige deuren in brede natuurstenen omlijsting met entablement en gebroken fronton, diamantkoppen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 868, 86 # 890349, 86 # 900396.

Auteurs:  Hooft, Elise

Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen ()

Eenheidsbebouwing in spiegelbeeld van twee enkelhuizen in neorenaissancestijl, uit derde en vierde kwart 19de eeuw. Lijstgevels van telkens drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de sokkel, de puilijst, doorlopende banden en kordons. Kroonlijst op uitgelengde consoles. Markante balkons op middentravee, diamantkopversiering en schijfmotieven. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping onder geornamenteerde korfboogvelden. Rechthoekige deuren in brede natuurstenen omlijsting met entablement en gebroken fronton, diamantkoppen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita