erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 6786   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Deze imposante neoclassicistische herenwoning werd volgens de bouwaanvraag uit 1874 opgetrokken in opdracht van de diamantair Charles J. Van Ishoven, Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Op dit en het aanpalende hoekperceel van Frankrijklei en Mechelsesteenweg werd op 1 augustus 1868 het ruiterstandbeeld van koning Leopold I door Guillaume Geefs onthuld, dat in 1873 verhuisde naar de huidige locatie op de Leopoldplaats.

De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen en is gevat onder een leien mansardedak met bewaarde dakvensters met vleugelstukken en frontons en oeils-de-boeuf. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die aangekleed is volgens de eigentijdse neoclassicistische standaarden: hardstenen plint, gekorniste puilijst met tandlijst en balkon op zware consoles, panelenfries met schijven en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Regelmatig geplaatste, rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijsting, die op de verdiepingen rijk gedecoreerd zijn: op de bel-etage met entablement en bekronend balkon in de zijtraveeën en in de centrale traveeën met gebogen frontons op gegroefde, uitgelengde consoles; op de bovenverdieping met entablement. De centrale traveeën worden benadrukt, niet alleen door het balkon, maar ook door versieringen als cartouchesleutels, rankwerk en kransen.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Hooft, Elise
Datum  : 2020


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6786 (Geraadpleegd op 22-10-2020)