Teksten van Herenhuis in neoclassicistische stijl

Herenhuis in neoclassicistische stijl ()

Deze imposante neoclassicistische herenwoning werd volgens de bouwaanvraag uit 1874 opgetrokken in opdracht van de diamantair Charles J. Van Ishoven, Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Op dit en het aanpalende hoekperceel van Frankrijklei en Mechelsesteenweg werd op 1 augustus 1868 het ruiterstandbeeld van koning Leopold I door Guillaume Geefs onthuld, dat in 1873 verhuisde naar de huidige locatie op de Leopoldplaats. Een nieuwe eigenaar, de verzekeringsmakelaar Edmond De Wael, liet het interieur van de begane grond licht verbouwen en een nog bestaand kantoorpaviljoen achteraan in de tuin optrekken, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1899.

Ondiep kantoorpaviljoen in cottagestijl van drie traveeën en één bouwlaag onder een leien lessenaarsdak met dakkapel. Pittoreske opstand uit gele baksteen, witte natuursteen voor speklagen en blauwe hardsteen voor de plint, met houten stijl- en regelwerk in de fries. Asymmetrisch van opzet wordt de compositie gemarkeerd door een zijrisaliet met puntgevel, die zich onderscheidt door een Brugse travee met rankwerk op de borstwering, en een houten sierspant in boogvorm onder de kroonlijst. Een houten portaalloggia met leien dak beschermt de inkom.

Auteurs:  Hooft, Elise; Braeken, Jo

Neoclassicistische herenwoning ()

Deze imposante neoclassicistische herenwoning werd wellicht gebouwd kort voor 1901. De bijhorende mutatieschets in het archief van het kadaster is deels weggeknipt, waardoor geen zekerheid kan gegeven worden over de bouwdatum. De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen en is gevat onder een leien mansardedak met bewaarde dakvensters met vleugelstukken en frontons en oeils-de-boeuf. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die aangekleed is volgens de eigentijdse neoclassicistische standaarden: hardstenen plint, gekorniste puilijst met tandlijst en balkon op zware consoles, panelenfries met schijven en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Regelmatig geplaatste, rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijsting, die op de verdiepingen rijk gedecoreerd zijn: op de bel-etage met entablement en bekronend balkon in de zijtraveeën en in de centrale traveeën met gebogen frontons op gegroefde, uitgelengde consoles; op de bovenverdieping met entablement. De centrale traveeën worden benadrukt, niet alleen door het balkon, maar ook door versieringen als cartouchesleutels, rankwerk en kransen.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Antwerpen, 10de afdeling sectie K, Reeks 207: mutatieschetsen, 1901/269.
  • Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, FOTO-OF # 5556.

Auteurs:  Hooft, Elise

Herenhuis ()

Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakvensters en oeils-de-boeuf, uit derde en vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand; arduinen sokkel, gekorniste puilijst met tandlijst en balkon op zware consoles, panelenfries met schijven en kroonlijst met tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op tweede bouwlaag met entablement en bekronend balkon (uiterste travee) of driehoekig fronton (middentravee) op gegroefde, uitgelengde consoles, op bovenverdieping met entablement. Vensters van middentravee benadrukt door cartouchesleutels en rankwerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita