Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer C. Willemsens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909. Willemsens had in 1907 door Fierens al twee huizen laten bouwen aan de overzijde van de Fuggerstraat (nummers 15-17, verbouwd). Later in 1909 volgde nog een vierde huis op het aanpalende perceel (nummer 14, gesloopt).

De woning Willemsens is representatief voor het vroege oeuvre van Gustave Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen heren- en burgerhuizen in Antwerpen, vaak ontworpen als eenheidsbebouwing. Daarbij paste hij naargelang het project de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een combinatie van beide, geïnspireerd op eigentijdse Franse voorbeelden. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde zijn architectuur van een sobere art deco naar een gematigd modernisme. Tot de belangrijkste latere werken behoort het sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Onze Woning uit 1937-1939, met in totaal 205 flats ingeplant op het bouwblok Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat. Fierens was actief tot midden jaren 1950.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevel heeft een parement uit ivoorkleurige Silezische brikken, geaccentueerd door grijze en rode baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, borstweringen en de fries. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de hoge, bewerkte plint, de puilijst en het balkon, boogaanzetstukken, sluit-, kraagstenen en vensterposten. Horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst, beantwoordt de opstand aan een axiaal compositieschema. De klemtoon ligt op de eerste verdieping, die wordt gemarkeerd door een breed, hoefijzerboogvormig drielicht met een bewerkte sluitsteen en boogaanzetstukken in zweepslagstijl. Hierbij sluit een ingesnoerd, driezijdig balkon aan dat doorloopt in de puilijst, met bewerkte consoles en een smeedijzeren borstwering versierd door rozetten. De tweede verdieping onderscheidt zich door twee korfbogige spaarvelden waarvan de lisenen steunen op bewerkte kraagstenen, en door baksteenmozaïeken met kruisjespatroon op de borstwering. Verder getoogde deur- en vensteropeningen, op de tweede verdieping op gebogen lekdrempels met spuwers. Een houten kroonlijst op modillons en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met siersmeedwerk en driedelig bovenlicht, en de vensters met typische roeden is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voerschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1909#430 (nummer 16), 1907#643 (nummers 15-17) en 1909#431 (nummer 14).