Teksten van Neoclassicistische meergezinswoning met café

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6789

Neoclassicistisch pand ()

Het meest authentieke stuk van de Gemeentestraat is te vinden aan de even zijde, waar drie grote neoclassicistische woningen naast elkaar zijn bewaard, namelijk de nummers 6 tot 10. De eerste woning op nummer 6 werd gebouwd rond 1870 voor J.B. Vande Wouwer, vlakbij wonende in de Carnotstraat 91. Afgaande op de twee sets van drie deurvensters op de begane grond die op de geveltekening in het bouwdossier zijn weergegeven, werd dit pand gebouwd als café met appartementen op de verdiepingen. De nabijheid van het centraal station verklaart de talrijke cafés in de buurt.

Het is een groot, statig pand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met drie dakvensters onder driehoekig fronton. De neoclassicistische lijstgevel is bepleisterd en beschilderd en afgelijnd door een zware houten kroonlijst met tandfries en zware consoles, bekroond met een ijzeren leuning voor de dakvensters. Op de bel-etage is eveneens een gevelbreed balkon met ijzeren leuning voorzien. De rechthoekige vensteropeningen op de verdiepingen zijn gevat in een bandomlijsting en op de bel etage voorzien van gebogen frontons, op de tweede verdieping met bekronende gebogen frontons op consoles waartussen een met stucwerk versierd muurveld. Schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 43.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische meergezinswoning met café [online], https://id.erfgoed.net/teksten/147066 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch pand ()

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met dakvensters onder driehoekig fronton, te dateren circa 1870. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gevelbreed balkon op tweede verdieping, houten kroonlijst met tandlijst op zware consoles, bekronende ijzeren leuning. Rechthoekige vensters in bandomlijsting, op tweede verdieping met bekronende gebogen frontons, penanten met langwerpige panelen. Benedenverdieping verbouwd tot kledingzaak.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische meergezinswoning met café [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6789 (geraadpleegd op ).