Het meest authentieke stuk van de Gemeentestraat is te vinden aan de even zijde, waar drie grote neoclassicistische woningen naast elkaar zijn bewaard, namelijk de nummers 6 tot 10. Nummer 10 werd gebouwd in opdracht van 'commissionnaire-expéditeur' C. Van Lommel, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1867. Het is een neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak, met een rondbogige poortdoorgang in de rechter travee. Het pand werd samen met talrijke woningen in dit bouwblok geregistreerd in het kadaster in 1868, waarmee het tot de vroegste bebouwing in de omgeving behoort, gebouwd kort na de aanleg van de straten.
De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is geritmeerd door doorlopende onderdorpels en cordonlijsten. Houten kroonlijst met tandfries en bewerkte consoles, waaronder een panelenfries werd aangebracht. Segmentbogige vensteropeningen in geriemde omlijsting met oren en cartouchesleutels. Rechts een rijker geornamenteerd poortrisaliet met rondbogige poortdoorgang waarboven een balkon met balustrade; balkonvenster met maskerkopsleutel. Op de oorspronkelijk ruw geboste gelijkvloerse verdieping zijn de vensteropeningen naar beneden toe verlengd. Gevat in geriemde omlijstingen met oren en sluitsteen, voorzien van lekdrempels op consoles, stonden zij aan boven getraliede keldermonden met rozetten.
Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Hooft E. 2013: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148740 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), van circa 1870. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel; licht, rijker geornamenteerd poortrisaliet met balkon en balustrade. Doorlopende lekdrempels en kordons, panelenfries en houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte consoles. Segmentboogvensters in geriemde omlijsting met oren en cartouchesleutels, balkonvenster met maskerkopsleutel. Verbouwde gelijkvloerse verdieping.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6791 (geraadpleegd op ).