Koetshuis en stallen kasteel Vogelenzang

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koetshuis en stallen kasteel Vogelenzang

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Nachtegalenpark

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nachtegalenpark

Beschrijving

Bewaarde stallingen van het voormalig kasteel "Vogelenzang", sedert 1956 Dienst Groenvoorziening van de stad Antwerpen. Het park vormt sinds 1910 samen met Middelheim en Den Brandt, het Nachtegalenpark. Het goed Lippeloo, modo Ter Woestijne (14de eeuw), modo Vogelensanck (16de eeuw), modo goed van Caters, modo goed van Lattinie, werd in 1630 verbouwd tot "huys van plaisantie". Meer dan de helft van het domein werd ingepalmd door de Brialmontvesting (1865) en de Kleine Ring (derde kwart 20ste eeuw); van het kasteel bleven alleen twee dienstgebouwen bewaard.

Sterk gerestaureerde, tegenover elkaar liggende gebouwen in classicistische stijl; rechthoekig grondplan en leien schilddaken (nok parallel aan de straat), in kern opklimmend tot 18de eeuw (zie steenmerken). Verankerde, ontpleisterde baksteenbouw van drie + elf traveeën en één bouwlaag, holronde daklijsten, licht middenrisaliet van telkens drie traveeën onder driehoekig fronton met radvenster in bandomlijsting. Beluikte kruiskozijnen in omlijsting van witte steen en arduin. Risalieten met rondboogdeuren onder geriemde hardstenen waterlijst met voluutsluitsteen, opgevangen door geblokte pilasters; nummer 7 met steenmerken MD, M. Links en rechts van risaliet eveneens rondboogpoorten, nummer 7 in hardstenen bandomlijsting, vierde travee met steenmerken MDM, MD, dichtgemetselde waaiers. Nummer 7: rechthoekige deuren onder bolkozijn in tweede en tiende travee.

• TIJS R.,Kastelen, lusthoven en huizen van playsantie te Antwerpen (Antwerpen, nummer 4, december 1984, p. 175).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita