erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6797

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1882 opgetrokken door Victor Merckx-Verellen, in opdracht van de heer Fr. Jacops-Renis. Het pand behoort tot de vroege realisaties van de aannemer, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn teruggevonden vanaf de jaren 1880. Victor Merckx-Verellen specialiseerde zich gaandeweg in de constructie van historische decors in hout en pleisterwerk, en tekende op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen het populaire “Oud Antwerpen”. Na zijn overlijden in 1910, zette het bouwbedrijf zijn activiteiten verder, met grote openbare werven tijdens het interbellum.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met ijzeren borstwering en een gebogen fronton met medaillon, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, verdiept op de begane grond, in geriemd omlijsting met oren op de bovenverdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#303.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6797 (Geraadpleegd op 26-01-2021)