erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 6800   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6800

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van Cauwenberghs, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1910. Het betrof de aanpassing van een bestaande woning.

De woning Cauwenberghs is representatief voor het vroege oeuvre van Gustave Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen heren- en burgerhuizen in Antwerpen, vaak ontworpen als eenheidsbebouwing. Daarbij paste hij naargelang het project de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een combinatie van beide, geïnspireerd op eigentijdse Franse voorbeelden. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde zijn architectuur van een sobere art deco naar een gematigd modernisme. Tot de belangrijkste latere werken behoort het sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Onze Woning uit 1937-1939, met in totaal 205 flats ingeplant op het bouwblok Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat. Fierens was actief tot midden jaren 1950.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning met enkelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een smeedijzeren art-nouveau-borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen op individuele lekdrempels en onderdorpels, op de eerste twee bouwlagen gevat in vlakke omlijstingen. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door sluitstenen, gestrekte waterlijsten en bladwerk in de onderdorpels. Een guirlandefries met medaillons en strikken, en een houten kroonlijst op bewerkte modillons vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, de guillotineramen van de begane grond en de bovenvensters met typische roeden is bewaard, evenals de smeedijzeren art-nouveau-keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#1528.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6800 (Geraadpleegd op 12-11-2019)