Burgerhuizen Notus-Zuid, Zephur-West, Eurus-Oost en Boreas-Noord

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Grotehondstraat
Locatie Grotehondstraat 38-40, 46-48, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen Notus-Zuid, Zephur-West, Eurus-Oost en Boreas-Noord

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Burgerhuizen Eurus-Oost en Boreas-Noord
gelegen te Grotehondstraat 46, Grotehondstraat 48 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

omvat de bescherming als monument Burgerhuizen Notus-Zuid en Zephur-West
gelegen te Grotehondstraat 38, Grotehondstraat 40 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

Beschrijving

Een van de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende huizengroepen in Zurenborg wordt gevormd door deze vier kleurrijke art-nouveauburgerhuizen, die samen met het tussenliggende eclectische kantoorgebouw van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier als imposant compositorisch geheel werden ontworpen in 1901 door A. Cols en A. Defever.

De vier identieke woningen ontlenen hun namen aan de vier windstreken, met telkens de Griekse en de Nederlandse benaming. De huisnamen zijn vermeld op de tegelpanelen in de gevels, omringd door taferelen die hun betekenis verbeelden. Op nummer 28 "Notus", de zuidenwind, die met de palmbomen en een afbeelding van een farao refereert naar het zuidelijke halfrond. Op nummer 40 "Zephyr", de Griekse benaming voor de westenwind, met een Indiaan die verwijst naar het wilde westen, en windmolens en zeilboten die zowel verwijzen naar het westen (Europa) als naar de kracht die ze uit deze wind halen. "Eurus" op nummer 46 is de oostenwind, met een Aziatische man, tropisch fruit en een felle zon die het Verre Oosten symboliseren. Op nummer 48 ten slotte de noordenwind "Boreas", afgebeeld door besneeuwde bergtoppen en naaldbomen.

De woningen hebben telkens eenzelfde gevelopbouw, die wordt gespiegeld. De huizen tellen drie bouwlagen onder zadeldaken met hoge, spitse dakvensters. Lijstgevels met breukstenen parementen met opvallende aflijnende lisenen, die op nummers 38 en 48 boven de gebogen houten kroonlijst bekroond zijn met art-nouveautopstukken; nummers 40 en 46 met houten kroonlijst op consooltjes. Gekorniste puilijsten waarop fraaie ijzeren balkonleuningen met bloemmotief. Borstweringen en friezen met kleurige beschildering met huisnamen en florale motieven. Origineel effect door de afwisselende plaatsing van rondboog- en rechthoekige vensters op bovenverdieping, begane grond met rechthoekige vensters en deur onder I-balken.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1001.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Grotehondstraat

Grotehondstraat (Antwerpen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Burgerhuizen Notus-Zuid, Zephur-West, Eurus-Oost en Boreas-Noord [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6819 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.