Kantoorgebouw en werkplaats van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen

Beschrijving

Imposant eclectisch kantoorgebouw van de Naamloze Maatschappij van het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, gebouwd in 1902 naar ontwerp van Cols en Defever.

Het gebouw is samen met de vier aangrenzende art-nouveauburgerhuizen ontworpen als één groot compositorisch geheel. De fantasierijke, monumentale gevels vormen de blikvanger van de wijk en zijn daarmee een uitstekend uithangbord van de succesvolle bouwmaatschappij die sinds 1881 instond voor de ontwikkeling van Zurenborg als woonwijk voor de middenklasse. De brede toegangspoort in de linkertravee van het kantoorgebouw geeft toegang tot de ruime binnenplaats, die achter de vier aangrenzende huizen doorloopt. Op deze binnenplaats werd de Zurenborgkapel als magazijn en werkplaats van de maatschappij heropgebouwd, nadat ze van de Dageraadplaats was weggehaald om plaats te maken voor de Sint-Norbertuskerk. In 1999 werd het kantoorgebouw tot appartementen omgevormd, terwijl de achterliggende magazijnen en werkplaatsen in de kapel herbestemd werden als kantoorgebouw.

Het imposante pand steekt boven de huizenrijen uit door de hoge, steile leien bedaking naar Frans model, met bekronende vorstkam en dakvensters in uitgewerkte omlijstingen. Lijstgevel met natuurstenen parement van zeven traveeën en twee bouwlagen op een hoge hardstenen plint. Risalietvormende uiterste traveeën, driezijdige erker en brede poortdoorgang in de eerste travee, rondboogvenster- en deur in de zesde en zevende travee. Doorlopende lekdrempels, gekorniste puilijst op consoles, balustrade vormende borstwering met putti en draakmotieven, fries met schelpmotieven, houten kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. Bewaard schrijnwerk, met roedeverdeling in de bovenlichten van de vensters, paneeldeur rechts. Brede korfboogpoort onder geprofileerde waterlijst, waarin de oorspronkelijke smeedijzeren poort is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1001.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise