Lagere Jongensschool 16 en Lagere Meisjesschool 16

Beschrijving

Lagere jongens- en meisjesschool in neorenaissancestijl van 1900-02, naar ontwerp van A. Van Mechelen, na brand herbouwd in 1915 onder leiding van E. Van Averbeke. Vleugels van twee bouwlagen onder leien zadeldaken ingeplant rondom een vierkante speelplaats.

Straatgevel van zestien traveeën samengesteld uit lijst- en puntgevels (uiterste traveeën); rijker versierd middendeel uitgewerkt als breedhuis met hoger opgaande topgeveltjes (ingangstravee), verhoogde halsgevel met klauwstukken en flankerende opengewerkte attiek. Baksteenbouw op een arduinen sokkel, gebruik van natuursteen voor banden, kordons, puilijst, doorlopende lekdrempels, omlijstingen en ornamenten, onder meer stadswapen, diamantkoppen, schijven, panelen, topstukken en -vazen. In kleurige tegelfries opschriften: "Opvoeding" en "Onderwijs". Rechthoekige en rondboogvensters, laatstgenoemde op tweede verdieping onder omlopende waterlijst. Rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting met wortelmotieven op geringde pilasters, panelen met opschriften "Meisjesschool" en "Jongensschool".

Sobere gevels aan speelplaats gemarkeerd door lisenen en kleine trapgevels (ingangstravee), natuurstenen banden en kordons. Rechthoekige en rondboogvensters; luifels op ijzeren steunen. Aan zuidelijke zijde: lagere, vernieuwde turnzalen onder schilddaken (zink).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita