Teksten van Groep burger- en winkelhuizen

Groep burger- en winkelhuizen ()

Groep burger- en winkelhuizen in eclectische of art-nouveaustijl, gebouwd tussen 1901 en 1914. Rijwoningen van twee tot drie traveeën en overwegend drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels met parementen uit baksteenmetselwerk of Silezische brikken, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen in contrasterende kleur. Gebruik van witte natuursteen voor waterlijsten, balustrades, hoekstenen en dorpels, en blauwe hardsteen voor de plint. Balkons met art-nouveau-getinte ijzeren leuningen of neoclassicistisch geïnspireerde balustrades.

Nummers 7 en 19: burgerhuizen volgens de bouwaanvragen uit 1904, opgetrokken in opdracht van Eugène Verbinnen. Nummer 7 onderscheidt zich door mozaïekpanelen met landschapsmotief, nummer 19 door rolwerkcartouches uit stuc.

Nummers 18-20: geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1907 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Joseph Van Roey, die hier vervolgens zijn bedrijf vestigde. Art-nouveau-mozaïekpanelen met zweepslagmotief en balkons met balkenstructuur, consoles en gebuikte borstwering uit ijzer.

Nummers 21-27: geheel van vier volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen met alternerende baksteenkleur en getrapte kroonlijsten, gebouwd in opdracht van Jos. Meert, naar een ontwerp door de architect Guillaume Van Oenen uit 1901.

Nummers 31-33: geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, voor eigen rekening gebouwd door de architect Guillaume Van Oenen, naar een ontwerp uit 1902. Begane grond van nummer 31 verbouwd.

Nummer 85: meergezinswoning met winkel op de hoek van Haantjeslei en Ballaarstraat, gebouwd in opdracht van G. Moens, naar een ontwerp door de architecte Emile Van Haute en A. Staes uit 1910. Het afgeschuinde hoekgebouw omvat vier bouwlagen onder pseudo-mansarde en zes traveeën. Sgraffitopaneel met de naam van de bouwheer G. Moens boven het winkelportaal. Volgens de bouwplannen driekamerwoningen met keuken.

Nummer 87: winkelhuis gebouwd door de Antwerpsche Bouwmaatschappij, in opdracht van Felix Onsea, naar een ontwerp door de architect Louis Hendrikx uit 1910. Deels bewaarde mozaïekpanelen met bloemenguirlandes; verbouwde pui.

Nummer 89: burgerhuis met souterrain en pseudo-mansarde, gebouwd in opdracht van de weduwe Jennes, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1912. Verbouwd souterrain.

Nummer 91: burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1912 opgetrokken door de aannemer Pieter Hendrik Van Eyk, in opdracht van Edouard Van Esbroeck.

Nummer 93: burgerhuis gebouwd in opdracht van Jos. Verhaaren, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1910. Verbouwde pui.

Nummers 101-103: geheel van twee gekoppelde burgerhuizen volgens de bouwaanvraag van 1914 opgetrokken door aannemer Louis Van Roey, in opdracht van aannemer Joseph Van Roey. Gerestaureerde art-nouveau-sgraffitopanelen op nummer 101.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1904#2272 (nummer 7), 1904#2240 (nummer 19), 1907#921 (nummers 18-20), 1904#2240 (nummer 19), 1901#695 (nummers 21-27), 1902#1804 (nummers 31-33), 1910#805 (nummer 85), 1910#1045 (nummer 87), 1912#2424 (nummer 89), 1912#1594 (nummer 91), 1910#1043 (nummer 93), 1914#5064 (nummers 101-103).

Auteurs:  Braeken, Jo

Groep huizen ()

Nummers 7, 19 tot 27, 31-33, 85, 87 tot 93 en 101-103. Enkelhuizen van twee tot drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansarde- en platte daken; eclectische stijl met art-nouveau-inslag, te dateren circa 1910. Gekleurde bakstenen lijstgevels op sokkel van arduin; gebruik van natuursteen voor lijsten, balustrades, hoekstenen en dorpels. Markerende banden van afstekende gekleurde baksteen. Balkons met art-nouveau-getinte ijzeren leuningen of neoclassicistisch geïnspireerde balustrades.

Nummer 7 met mozaïekpanelen met landschapsmotief. Nummer 85 als woon- en winkelhuis met afgeschuinde hoek en twee boven elkaar geplaatste balkons; begane grond met ijzeren lateien.

Nummers 21 tot 27 en 101-103 als eenheidsbebouwing.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita