Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-nouveaustijl, voor eigen rekening gebouwd door Arthur Bernaerts, naar een ontwerp uit 1913. De aannemer van wie in Antwerpen bouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1909 tot 1923, richtte vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere panden op in deze wijk. Daartoe behoren een burgerhuis in de Van Schoonbekestraat en een burgerhuis in de Markgravelei, beide eveneens in art-nouveaustijl. Deze waren vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering, en bestemd voor verhuur of verkoop.

Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een sober maar verzorgd parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede, door postamenten bekroonde zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een over de eerste en tweede verdieping oplopende bow-window, bekroond door een balkon met ijzeren borstwering. In de flankerende traveeën accentueren oplopende vensteromlijstingen het verticale ritme van de bovenbouw. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van typisch hoefijzerboogvormige muuropeningen, op de begane grond met waterlijst, de bovenvensters met ijzeren borstwering. In de pui flankeert een garagepoort het portaal; een oorspronkelijk houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schijnwerk van de inkomdeur, garagepoort en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralie en de gietijzeren voetschraper.

Het oorspronkelijke programma omvatte een benedenwoning waarvan de slaapkamers op de eerste verdieping de achterbouw innemen, twee appartementen die respectievelijk de rest van de eerste en de tweede verdieping beslaan, en mansardekamers op de derde verdieping, ontsloten door een centraal ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen omvat de door de garage geflankeerde benedenwoning een enfilade van salon, eetkamer en veranda annex kantoor, en de keuken met pomphuis en wc; een afgescheiden (?) trap leidt naar de twee slaapkamers op de eerste verdieping. Het appartement op de eerste verdieping bestaat uit een suite van salon en eetkamer, en een slaapkamer in de voorbouw, een zitplaats annex keuken en terras met wc in de achterbouw; het ruimere appartement op de twee verdieping omvat twee slaapkamers en een eetkamer in de voorbouw, een zitplaats met bovenlicht annex keuken, pomphuis en wc, een derde slaapkamer en twee terrassen in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1913#3739.