erfgoedobject

Sint-Rochuskapel

bouwkundig element
ID: 6827   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6827

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Kapel in neogotische stijl oorspronkelijk gewijd aan Sint-Rochus, volgens de bouwaanvraag opgericht in opdracht van Petrus Isidoor De Meyer, pastoor van vermoedelijk de Sint-Laurentiusparochie. Uit het bouwdossier vallen ontwerpen noch aannemer af te leiden. Het gebouwtje vervangt een oudere kapel, die in 1872 door de aannemer Jacobus Franciscus Lega in opdracht van de heer Ansiau was ingericht in een bestaand koetshuis.

EĆ©nbeukig kapelletje met driezijdige sluiting onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De tuitgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, wordt gemarkeerd door drielobbige lisene met tudorboog, en bekroond door een kruis. Spitsboogdeur en radvenster in geprofileerde omlijsting van witte natuursteen (beschilderd), net als de plint en de geprofileerde daklijst. Vernieuwde houten vleugeldeur; bewaarde ijzeren roeden in het radvenster.

Vernieuwd interieur met een Onze-Lieve-Vrouwebeeld op het altaar.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 572#818.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Rochuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6827 (Geraadpleegd op 02-04-2020)