Kapel in neogotische stijl oorspronkelijk gewijd aan Sint-Rochus, volgens de bouwaanvraag opgericht in opdracht van Petrus Isidoor De Meyer, pastoor van vermoedelijk de Sint-Laurentiusparochie. Uit het bouwdossier vallen ontwerpen noch aannemer af te leiden. Het gebouwtje vervangt een oudere kapel, die in 1872 door de aannemer Jacobus Franciscus Lega in opdracht van de heer Ansiau was ingericht in een bestaand koetshuis.
Eénbeukig kapelletje met driezijdige sluiting onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De tuitgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, wordt gemarkeerd door drielobbige lisene met tudorboog, en bekroond door een kruis. Spitsboogdeur en radvenster in geprofileerde omlijsting van witte natuursteen (beschilderd), net als de plint en de geprofileerde daklijst. Vernieuwde houten vleugeldeur; bewaarde ijzeren roeden in het radvenster.
Vernieuwd interieur met een Onze-Lieve-Vrouwebeeld op het altaar.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2016: Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194188 (geraadpleegd op ).
Tussen de nummers 16 en 18 gelegen éénbeukig kapelletje onder zadeldak (bitumen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk daterend van rond de eeuwwisseling. Bakstenen tuitgevel met verdiept, gelobt gevelvlak; spitsboogdeur en radvenster in geprofileerde omlijsting van natuursteen; dito daklijst.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6827 (geraadpleegd op ).