Teksten van Drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6837

Drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen ()

Geheel van drie gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Louis Smets-Crispyn, naar een ontwerp uit 1868. De woningen behoren tot het vroege oeuvre van Smets-Crispyn, die in Antwerpen als aannemer actief was van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900. Eerder in de jaren 1860 bouwde hij ook de gekoppelde woningen Haringrodestraat 7-9 en 14-16.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Gekoppeld volgens repeterend schema, beantwoordt de compositie aan een regelmatig opzet geleed door de puilijst. De opstand is opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen op de begane grond, steekboogvensters in geriemde omlijsting met geajoureerde borstwering op de eerste verdieping, en omlijste rechthoekige vensters met entablement en onderdorpel op de tweede verdieping. Een houten kroonlijst met tandlijst en panelenfries vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is gedeeltelijk bewaard, enkele inclusief jaloeziekapjes; gietijzeren parapetten op beide bovenverdiepingen en voetschrapers.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de in de uiterste traveeën ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1868#115.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190847 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen in neoclassicistische stijl, van het derde kwart van de 19de eeuw; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met straat). Markante paneelversiering; verkleinende rechthoekige en segmentboogvensters in geriemde omlijsting; ijzeren leuningen voor de verkleinende bovenvensters.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6837 (geraadpleegd op ).