Burgerhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Burgerhuis in second-empirestijl op de hoek van Haringrodestraat en Belgiëlei, opgetrokken in opdracht van de heer J.E. Rijsheuvels, naar een ontwerp uit 1860. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand kreeg in 1958 een extra verdieping. Oorspronkelijk omvatte het bouwproject twee gekoppelde woningen: het aanpalende rijhuis Belgiëlei 166, werd in 1933 door de architect Nachman Kaplansky op de fundering en gemene muren na heropgebouwd tot de modernistische woning Swart.

Met een gevelbreedte van één bij drie traveeën, omvatte het hoekhuis oorspronkelijk een souterrain en twee bouwlagen en een mezzanine onder zadeldak. De huidige tweede verdieping onder plat dak vervangt de mezzanine, die in een rijk uitgewerkt hoofdgestel was geïntegreerd. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarvan het second-empire-stucdecor werd vereenvoudigd, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, ritmeren gegroefde en geblokte pilasters met kapiteel de begane grond en eerste verdieping. De compositie legt de klemtoon op de brede middentravee zijde Haringrodestraat, waarvan de paneelversiering verdwenen is. Verder registers van steekboogvensters in een vlakke omlijsting met oren, rozetten en ingekerfde ranken, en op de borstwering van de eerste verdieping typische lambrekijnen met rankwerk. Het schrijnwerk van inkomdeur en vensters is vernieuwd, de gietijzeren parapetten en de houten kroonlijst verwijderd.