Teksten van Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6846

Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van drie gekoppelde, bescheiden burgerhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Haringrodestraat en Maanstraat, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Joannes Franciscus Reusens, naar een ontwerp uit 1896. Reusens lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van de vroege jaren 1870 tot omstreeks 1905, met bouw- en vastgoedprojecten in opdracht van derden of zoals hier voor eigen rekening.

Gekoppeld volgens repeterend schema, met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en twee bouwlagen, onder een zadeldak. De compositie van het gevelfront beantwoordt aan een symmetrische compositie dat de klemtoon legt op het hoger opgetrokken middenpand met extra mezzanine. Bepleisterd en beschilderd op een hoge hardstenen plint, worden de lijstgevels geleed door de puilijst, en het klassieke hoofdgestel met architraaf, bewerkte fries of mezzanine, en houten kroonlijst. Het geveldecor bestaat uit platte banden, panelen en vlakke of geriemde vensteromlijstingen. Verder beantwoordt de compositie aan een conventioneel schema, met telkens een steekboogdeur en -venster op de begane grond, en een centraal, rechthoekig tweelicht op de bovenverdieping. Van het oorspronkelijk houten schrijnwerk zijn de deuren vernieuwd en de vensters gedeeltelijk bewaard.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1632.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190844 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van 1896; enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen op hoog souterrain. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels met typisch lijst- en paneelwerk; fries van nummers 78 en 82 met guirlandes, van nummer 80 met mezzanino. Op de begane grond segmentbogige muuropeningen, op de bovenverdieping gekoppelde rechthoekige vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1632.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6846 (geraadpleegd op ).