erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6849
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6849

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Harmoniestraat en Van Schoonbekestraat, volgens de bouwaanvraag uit 1877 opgetrokken door de aannemer Charles Van den Bosch-Van Camp, in opdracht van Frans van Camp. De bouwheer was wellicht een naaste verwant van de echtgenote van de aannemer.

Afgeschuind hoekhuis van oorspronkelijk vijf traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, onder een zadeldak. Een links aanpalende annex van één bouwlaag werd later opgetrokken tot op kroonlijsthoogte. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel horizontaal gemarkeerd door kordonvormende lekdrempels en een gekorniste houten kroonlijst met tandlijst. Rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. De oorspronkelijke, klassieke houten omlijstingen van de winkelramen links en rechts van ingang op de afgeschuinde hoek, zijn recent verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#1111.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.