Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Ruime, semi-gesloten en thans onbewoonde hoeve, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis), aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw (stal en schuur) en begin 20ste eeuw (woonhuis aan straatzijde en poortvleugel). Van de gesloten hoeve die weergegeven is in de Atlas van de Buurtwegen (1844) rest dus alleen de noordwestelijke vleugel (oud woonhuis).

Gebouwen geschikt rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt in de oostelijke hoek, bereikbaar via de inrijpoort in de vleugel aan straatzijde.

Dit poortgebouw is een bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), voorzien van een bakstenen korfboogpoort met hardstenen sluitsteen en opschrift: 1911/L X/A H; ernaast een getoogde voetgangersdoorgang.

Het woonhuis aan straatzijde dateert uit dezelfde periode. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype onder schilddak (nok parallel met de straat, mechanische pannen) op verhoogde begane grond, de lijstgevel voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen. Baksteenfries onder de kroonlijst. Aansluitend op de achtergevel, en de noordwestelijke zijde van het erf innemend, het oorspronkelijke woonhuis, van anderhalve bouwlaag, met aansluitend de lagere stal van één bouwlaag, beide onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Mergelstenen gebouwen, het woonhuis op verhoogde begane grond (onderkeldering). De oorspronkelijke muuropeningen zijn het getoogd venster in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met sluitsteen en duimen (vierde kwart 18de eeuw), de getoogde deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten (eind 18de - begin 19de eeuw), voorzien van een dubbele steektrap, en de rechthoekige houten kozijnen. Overstekende dakrand op geprofileerde daklijstbalkjes.

Tegenover het woonhuis, mergelstenen stal onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, en zolderluiken in houten omlijsting.

Achteraan het erf, dwarsschuur uit dezelfde periode. Mergelstenen verstening van een gebouw in stijl- en regelwerk, waarvan alleen een gebintstijl naast de schuurpoort rest.