Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1910 gebouwd door aannemer (?) E. De Deken uit Kapellen, in opdracht van 'épouse' Bruynseels uit het Nederlandse Ossendrecht. Het bouwdossier maakt verder geen melding van een ontwerper.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel met een parement uit witte natuursteen op een plint uit blauwe hardsteen, wordt gekenmerkt door een verzorgd intaglio-decor dat florale en geometrische art nouveau combineert. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de brede, hoger opgetrokken rechter travee. Deze wordt op de begane grond gemarkeerd door een rechthoekige erker met bewerkte pilasters en bekronende vazen, waarop een halfrond balkon met blinde borstwering en guirlandedecor. Aansluitend rondboogvenster met gelede archivolt en bloemenbundels op de eerste verdieping, en getoogd T-vormig drielicht met halfrond balkonnetje en smeedijzeren borstwering op de tweede verdieping. Een fries van roze natuursteenpanelen met bloemendecor tussen architraaf en kroonlijst vormt de bekroning, geflankeerd door uitgelengde hoekpostamenten met getrapte basis en helmvormig topstuk. Rondboogdeur met sluitsteen en gelede archivolt op maskerkopimposten in de linker travee, waarboven twee rechthoekige vensters verbonden door de bewerkte borstwering. Het fraaie houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische art-nouveauroeden is bewaard, evenals het smeedijzer van het traliewerk en het voortuinhek. Tuinmuur uit de bouwperiode als afsluiting van het perceel zijde Marialei, oorspronkelijk uit contrasterend baksteenmetselwerk maar vandaag gecementeerd, met middendeur en smeedijzeren traliewerk tussen de kantelen.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken met pomphuis in de achterbouw. De bovenverdiepingen omvatten elk twee slaapkamers en een achterkamer met wasplaats; extra badkamer op de eerste verdieping. Onder het dak bevinden zich twee mansardes en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#484 en 1910#1310.