Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1878 opgetrokken in opdracht van Jan Ex. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De panden zijn ingeplant op de hoek van de Hollandstraat en een L-vormige, doodlopende zijsteeg. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond rusten op een vermoedelijk blauw hardstenen plint waarin keldermonden. Geleed door een fijne waterlijst en de cordonvormende lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige vensters op lekdrempels met geprofileerde onderdorpels, op de begane grond met geprofileerde dagkanten, op de bovenverdieping gevat in geriemde omlijstingen met rolwerksleutels. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een architraaf, een fries met rozetten en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en bewerkte voluutconsoles. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde gietijzeren voetschrapers. Vrijstaande zijpuntgevel met één venstertravee.