Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1878 opgetrokken in opdracht van Jan Ex. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De panden zijn ingeplant op de hoek van de Hollandstraat en een L-vormige, doodlopende zijsteeg. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond rusten op een vermoedelijk blauw hardstenen plint waarin keldermonden. Geleed door een fijne waterlijst en de cordonvormende lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige vensters op lekdrempels met geprofileerde onderdorpels, op de begane grond met geprofileerde dagkanten, op de bovenverdieping gevat in geriemde omlijstingen met rolwerksleutels. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een architraaf, een fries met rozetten en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en bewerkte voluutconsoles. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde gietijzeren voetschrapers. Vrijstaande zijpuntgevel met één venstertravee.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313334 (geraadpleegd op ).
Geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde, burgerhuizen in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op beschilderde sokkel met keldervensters. Begane grond met schijnvoegen onder een fijn getekende puilijst. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in geriemde omlijsting met sleutel; originele roedeverdeling. Gevelafsluiting met gelede architraaf en fries met rozet, onderbroken voor krullige voluutconsoles onder een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Vrijstaande zijpuntgevel met vlakke rechthoekige muuropeningen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Twee identieke huizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6882 (geraadpleegd op ).