Fabrieksgebouw Chocolat Meurisse

Beschrijving

Zogenaamd "Chocolat Meurisse", fabrieksgebouw van vijf traveeën en vier bouwlagen aan straatzijde; art-nouveau-stijl te dateren circa 1910 (het jaartal 1845 in gevelpaneel verwijst naar de oprichting van het bedrijf). Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin; rechthoekgie vensters onder gietijzeren latei met rozetvormige bevestigingsbouten. Markant ingangsrisaliet geflankeerd door zware lisenen op gegroefde, met schijfmotief versierde basis; beglaasde metalen vleugeldeur met art-nouveaugetint smeedwerk onder zware geblokte waterlijst met dito sleutel van arduin; gekoppelde bel-etagevensters bekroond met mozaïekpaneel met linten en medaillons waarin inscriptie "Chocolat Meurisse" en "anno 1845". Opgetekend in 1981 doch inmiddels gesloopt, en vervangen door Antwerps Diamantcentrum.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita