Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Neoclassicistisch winkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (leien, nok loodrecht op de straat), te dateren omstreeks 1865. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een lage plint uit blauwe hardsteen. Begane grond met houten winkelpui: brede inkomdeur met steektrap en flankerende uitstalramen met geriemde omlijsting onder een gevelbrede houten kroonlijst. Voorts rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op cordonvormende lekdrempels, met fraaie sleutel en guirlandes en bewaard schrijnwerk.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuizen ()

Nummers 31 en 34. Winkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldak (Vlaamse pannen, respectievelijk nok loodrecht op en parallel met straat), te dateren circa 1865. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op lage sokkel van arduin. Begane grond met houten winkelpuien, voor nummer 31: brede inkomdeur met steektrap en flankerende uitstalramen met geriemde omlijsting onder gevelbrede houten kroonlijst; voor nummer 34: vlak omlijste rechthoekige deur naast hoge rechthoekige geprofileerde ramen onder afzonderlijke houten waterlijst. Voorts rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op doorlopende lekdrempels, nummer 31 met fraaie sleutel en guirlandes, nummer 34 met sierlijk uitgewerkte ijzeren leuningen, beide met origineel schrijnwerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita