erfgoedobject

Neoclassicistische burgerwoning

bouwkundig element
ID: 6897   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6897

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1883 geregistreerd in het kadaster als nieuwe woning voor koopman in wijn Pieter Paffenhölz-Grins. Paffenhölz werd in Pruisen geboren in de plaats Ippendorf op 19 november 1854 en emigreerde naar Antwerpen. Daarmee is hij een typisch voorbeeld van de nieuwe handelsburgerij die zich langs de leien omheen de binnenstad komt vestigen.

De woning is een typische eind-19de-eeuwse neoclassicistische stedelijke burgerwoning: drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel die alle vaste kenmerken bevat van het neoclassicisme: Kroonlijst op klossen en tandlijst, hardstenen plint met kelderopeningen, imitatievoegen en kordonlijsten, centrale balkons met leeuwenkop- en voluutconsoles. Schrijnwerk vervangen; originele witte verflaag overschilderd.

  • Archief van het kadaster, provincie Antwerpen, 7de afdeling Sectie G, mutatieschets 1883/157, artikel 759.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6897 (Geraadpleegd op 02-04-2020)