Neoclassicistische burgerwoning

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning is volgens de bouwaanvraag uit 1882 opgetrokken in opdracht van de heer Moris, naar een ontwerp door de architect Gustave Wardenier. Het pand werd in 1883 kadastraal geregistreerd als nieuwbouwwoning op naam van de Duitse wijnkoopman Peter Paffenholz (°Ippendorf, 1834). Hij emigreerde in 1872 vanuit Keulen naar Antwerpen, samen met zijn echtgenote Beatrix Wiertz en hun enige zoon Peter Joseph Paffenholz (°Keulen, 1863). Weduwnaar geworden hertrouwde hij in 1896 met Marie Cornelie Guns (°Kalmthout, 1875), en verkreeg in 1906 de Belgische nationaliteit. Daarmee is hij een typisch voorbeeld van de nieuwe handelsburgerij die zich langs de leien omheen de binnenstad kwam vestigen.

Het hotel Paffenholz behoort tot de vroegst gekende realisaties van Gustave Wardenier, van wie in Antwerpen twintigtal bouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1881 tot 1895. Het betreft vaak gekoppelde burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, en een neotraditioneel pakhuis. Sterk verwant zijn de gekoppelde hotels Verstockt en Van Geel uit 1881 in de Harmoniestraat.

De woning is een typische eind-19de-eeuwse neoclassicistische stedelijke burgerwoning: drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel die alle vaste kenmerken bevat van het neoclassicisme: kroonlijst op klossen en tandlijst, hardstenen plint met kelderopeningen, imitatievoegen en cordonlijsten, centrale balkons met leeuwenkop- en voluutconsoles. Schrijnwerk vervangen.

• Archief van het kadaster, provincie Antwerpen, 7de afdeling Sectie G, mutatieschets 1883/157, artikel 759.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#516; vreemdelingendossier 481#30063.

Auteurs: Hooft, Elise; Braeken, Jo