Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6898

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1870 ontworpen door architect Charles Mertens voor P. Gillis, woonachtig op het Falconplein. Mertens is een architect over wie tot nog toe geen informatie is verzameld.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. De begane grond kreeg een hardstenen parement met imitatievoegen, doorlopende onderdorpels en puilijst, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren. De deurtravee is gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles. Klassieke gevelbeëindiging met tandlijst en houten kroonlijst op modillons; de oorspronkelijke palmettenfries is bij de cementering van de bovengevel verloren gegaan. De woning die Mertens tekende, beantwoordt aan de toenmalige architecturale standaarden voor burgerhuizen, zij het dat het balkon doorgaans centraal werd geplaatst, terwijl hier de deurtravee met een balkon wordt geaccentueerd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 567.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144359 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan straat), in neoclassicistische stijl van derde en vierde kwart 19de eeuw. Sobere bepleisterde, beschilderde lijstgevel, de begane grond met geblokt parement van arduin. Deurtravee gemarkeerd door balkon op voluutconsoles; doorlopende balustrades op de bel-etage. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren. Klassieke gevelbeëindiging met palmettenfries, tandlijst en houten kroonlijst op modillons.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6898 (geraadpleegd op ).