Teksten van Eclectisch burgerhuis van E. Grandjean

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6901

Eclectisch burgerhuis ()

Deze opvallende eclectische burgerwoning werd in 1882 gebouwd als eigen woning van E. Grandjean, die sinds 1877 in de Jacob Jacobsstraat een winkel had met bouwornamenten en beelden. Een jaar eerder, in 1881 bouwde hij al een opslagplaats in een fantasierijke, op de neo-Vlaamse renaissance geïnspireerde bouwstijl. Voor zijn eigen woning koos hij ook voor deze rijk gedecoreerde stijl, perfect als visitekaartje voor zijn zaak. Het is waarschijnlijk dat hij ook het ontwerp tekende van de woning. Een paar maanden later dient Grandjean de bouwaanvraag in voor de realisatie van de twee naastgelegen woningen op nummers 22 en 24. Samen vormen ze een opvallend, rijk gedecoreerd ensemble tussen de overwegend vrij standaard uitgewerkte neoclassicistische woningen in de straat.

Het betreft een smalle burgerwoning van twee en drie bouwlagen onder een zadeldak dat haaks op de straat staat. De rode bakstenen trapgevel is in eclectische stijl ontworpen, met elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zoals de speklagen, het wortelmotief, het jaartal 1882 in cartouche, bolornament en de overhoekse pinakel in de geveltop. Geveltop met ingeschreven spitsboog en aflijnende geblokte lisenen. Origineel vormgegeven begane grond, met natuurstenen parement en een brede puilijst waarop een ijzeren balkonleuning van het driehoekig uitstekende balkon. Op de begane grond rechthoekige deuropening en gekoppelde vensteropeningen in natuurstenen kozijn. Op de verdiepingen segmentboogvensters in verdiepte muurvelden. Bewaard schrijnwerk van deur en ramen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1877#214, 1881#544, 1882#22.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2013: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144911 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neorenaissancestjil ()

Enkelhuis van twee à vier traveeën en drie bouwlagen in neorenaissancestijl, door middel van gevelsteen 1882 gedateerd. Bakstenen trapgevel met overhoeks topstuk, ingeschreven spitsboog en aflijnende geblokte lisenen. Begane grond met natuurstenen parement, brede puilijst waarop ijzeren balkonleuning. Rechthoekige en segmentboogvensters, laatstgenoemde onder meer op tweede verdieping in breed verdiept gevelvlak met sluitsteen(datering)en wortelmotief. Rondboogvenster in top. Rechthoekige deur.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neorenaissancestjil [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6901 (geraadpleegd op ).