erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID: 6903   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6903

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Peeters, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1880, volgens de jaarankers voltooid in 1881. De begane grond van de twee linker traveeën, oorspronkelijke een winkelpui, werd in 1901 tot zijn huidige vorm verbouwd. De toegevoegde derde verdieping dateert uit 1928.

Het gebouw behoort tot de vroegst gekende eigen realisaties van Edouard Van Opstal, die na zijn vader de architect L.E. Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 als zelfstandig architect vestigde. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telde de rijwoning oorspronkelijk drie, en sinds 1928 vier bouwlagen onder een zadeldak. Vandaag overschilderd heeft de lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, en gebruik van witte natuursteen voor speklagen, kozijnen, vensteromlijstingen en ornamenten. Uitgevoerd uit hardsteen, zijn het entablement en de pilasters met wortelmotief van inrijpoort en winkelpui nog oorspronkelijk, daar waar de geboste invulling van de twee linker traveeën uit 1901 dateert. De bovenbouw bestaat uit registers van rechthoekige vensters, waarbij de eerste verdieping wordt gemarkeerd door boogvelden met diamantkopsleutels en rolwerkcartouches waarin saterkoppen, diamantkopmedaillons, en smeedijzeren sierankers die het jaartal 1881 vormen. Op de tweede verdieping zijn de vensters gevat in geriemde omlijstingen, onder ontlastingsbogen met diamantkoppen. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel zijn de rolwerkcartouches in de fries en wellicht de houten kroonlijst hergebruikt, als afwerking van de toegevoegde verdieping.

De plattegrond omvat een voorbouw en een achterbouw in entresol, met twee kamers een ‘kabinet’ en een achterkamer per verdieping, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1880#1156, 1907#1 en 1928#30127.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6903 (Geraadpleegd op 16-12-2019)