Neo-Vlaamserenaissance-ensemble van vijf burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van vijf burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1898 ontworpen door Florent Verbraeken in opdracht van J. Debra (35-37) en Armand de Brauwere (39-43). De rij van rode bakstenen gevels sluit aan bij de gevelrij beginnend bij nummer 25. De afwisseling van bakstenen parementen en witgeschilderde, neoclassicistische gevels, bepaalt het straatbeeld van de Jan Van Beersstraat. Nummer 45, met een ondertussen sterk vervlakte gevel, werd samen met de woningen op 39-43 geconcipieerd, in contrasterende, neoclassicistische stijl.

De vijf neorenaissancehuizen tellen drie bouwlagen en twee traveeën (brede venstertravee en smalle deurtravee) onder leien zadeldaken. De nummers 35 en 37 zijn ontworpen als lijstgevels, met fraaie neo-Vlaamserenaissance dakvensters die de gevel accentueren. De nummers 39 tot 43 werden allemaal voorzien van een tuitgevel met neorenaissance-elementen zoals bolornamenten, frontons en smeedijzeren windwijzers; de nummers 39 en 43 werden echter verbouwd tot lijstgevels naar analogie met nummers 35 en 37. De rode bakstenen parementen zijn versierd met ornamenten uit de neo-Vlaamse renaissance zoals natuurstenen speklagen, balkons en balustrades, pseudosteigergaten onder de houten kroonlijst, diamantkoppen, plantenslingers en vazen, leeuwenkoppen, ruiten. De esculapen op de eerste verdieping van nummer 41 worden al op de geveltekening in het bouwdossier weergegeven; wellicht was hier van bij het begin een dokter of apotheker gevestigd. De rechthoekige muuropeningen zijn gevat in rijke natuurstenen omlijstingen, afgewerkt met onder meer frontons, sluitstenen met diamantkoppen, entablementen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 128 (39-45), 1898 # 1226 (35-37).