Teksten van Appartementsgebouw met winkelgelijkvloers

Appartementsgebouw met winkelgelijkvloers ()

De smalle hoekpercelen aan de halfronde Bolivarplaats zijn doorgaans ingenomen door appartementsgebouwen met handelsfunctie op de gelijkvloerse verdieping. Dit wegens de ligging van het Zuidstation op dit plein, dat in 1965 werd afgebroken. Het pand op de hoek met de Jan Van Beerstraat werd in 1907 gebouwd als winkelhuis voor Edm. Van Alsenoy.

Het pand bestaat uit vier bouwlagen en twee traveeën aan elke zijde van de hoger opgaande, afgeschuinde hoektravee onder psuedo-mansardedak. De lijstgevels zijn klassiek opgedeeld, met winkelpuien op gelijkvloers, houten kroonlijst op klossen, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Het eclectische karakter wordt gemaakt door het materiaalgebruik: parement van witte bakstenen met hardstenen banden, vensteropeningen onder ijzeren lateien op kleine consoles en sgraffitopanelen met florale afbeeldingen in ornamentiek. Deze paneeltjes dragen tevens het bouwjaar en de initialen van de bouwheer VA in de hoektravee. IJzeren leuningen aan de deurvensters op de eerste verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 135.

Auteurs:  Hooft, Elise

Winkelhuis en meergezinswoning ()

Winkelhuis en meergezinswoning gelegen in bocht van de straat, door paneel gedateerd 1907.

Gebogen bakstenen lijstgevel van twee + afgeschuinde hoek + twee traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Hoger opgaande hoektravee afgelijnd door lisenen. Pui afgesloten door ijzeren I-balk, bovenverdieping met doorlopende natuurstenen banden, borstweringen met sgraffitopanelen onder meer met vrouwenkoppen en initialen VA (hoektravee). Rechthoekige vensters met ijzeren latei op consooltjes, tweede verdieping met Franse balkonnetjes. Begane grond met rechthoekige winkelramen, dito winkeldeur (hoektravee) en privé-ingang (eerste travee).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita