erfgoedobject

Appartementsgebouw in art-decostijl

bouwkundig element
ID
6913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6913

Juridische gevolgen

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl waarvoor bouwaanvraag uit 1931, voor eigen rekening ontworpen door architect Louis Van Rijmenant (inscriptie op de pui). Het gebouw werd opgetrokken door aannemers Jozef Taeymans en Louis Driesen. Wegens financiële problemen werd het gebouw kort na de oplevering openbaar verkocht aan de arts M. Meulders, die in 1936 het opgelegde sierhek van de voortuin liet plaatsen. Het ontwerp is representatief voor de architectuurproductie van Van Rijmenant omstreeks 1930. Destijds allicht op het hoogtepunt van zijn loopbaan, ontwierp hij meerdere van dergelijke flatgebouwen in Antwerpen, zoals het complex Perreman-Van Rijmenant verderop in de Jan Van Rijswijcklaan. Het eveneens nabijgelegen appartementsgebouw Pirotte-Meerburg in de Korte Lozanastraat uit 1934, is naar stijl, volume en indeling vrijwel identiek.

Veeleer smal en hoog gebouw met een gevelbreedte van twee traveeën, een souterrain en zeven bouwlagen hoog onder een plat dak. Sobere voorgevel met een parement uit natuursteen en arduin voor de benedenbouw, uit bak- en natuursteen voor de bovenbouw. In de pui wordt de rondbogige inkomdeur geflankeerd door korfboogvensters, rechts met balkon. De bovenverdiepingen worden verticaal geleed door twee oplopende erkers van ongelijke breedte met een ingebogen driezijdig profiel, waarvan de rechter iets meer uitspringt en boven de kroonlijst doorloopt in een gebogen topstuk. Het decor is beperkt tot enkele sluitstenen en sierlijsten met bladmotieven, die ook terugkomen in de smeedijzeren vensterleuningen. De voortuinafsluiting bestaat uit een eenvoudig buishek.

De indeling beslaat één appartement per bouwlaag, verbonden door een centraal trappenhuis met lift. De appartementen op de verdiepingen omvatten een doorlopende suite van woonkamer, salon en eetkamer in L-vorm aan de straatzijde. Achteraan bevinden zich twee slaapkamers, de keuken en een badkamer in uitbouw. De benedenwoning boet aan ruimte in voor de inkomhal met conciërgeloge. Het souterrain omvat een garage, de conciërgewoning en kelders; op het dak werd in de bouwplannen een duiventil voorzien.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1931#39626, 18#6729.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

De elektrische personenlift in het centrale trappenhuis werd omstreeks 1931 vervaardigd en geplaatst door de Antwerpse firma Etienne Thièry. De lift voor drie personen (nominale last 240 kg) steekt in een gesloten schacht en telt acht stopplaatsen. Als bordesdeuren zijn stalen vouwdeuren met koperen handgrepen voorzien. Ook de bijhorende oproepknoppen zijn origineel en identiek op de diverse niveaus. De liftkooi met metalen ophangsysteem is samengesteld uit een houten vloer, houten paneelwanden en een houten plafond met dubbele sierlijst en een centraal verlichtingselement. In de achterwand is een spiegel geïntegreerd, met daarboven een koperen naamplaatje van constructeur ‘Ascenseur E. Thièry Anvers’. Het bedieningspaneel in messing met zendknoppen in bakeliet draagt eenzelfde vermelding (‘Ascenseur E. Thièry Anvers’). Een stalen vouwdeur met koperen handgreep sluit de liftkooi af. De originele aandrijving in de machinekamer werd in 2005 vervangen.

  • Informatie verkregen van een mede-eigenaar (15 november 2021).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6913 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.