Parochiekerk Sint-Adrianus

Gemeente Bilzen

• Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Adrianus

Typologieparochiekerken

Beschrijving

Neoromaansgetinte zaalkerk, van 1926. Het interieur dateert van 1969, toen een brand het oorspronkelijke interieur vernielde. De plattegrond beschrijft een zaalkerk van zes traveeën met toren in de eerste travee aan de noordelijke zijde; koor van een rechte travee met vlakke sluiting. Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Ongelede toren onder korte, ingesnoerde naaldspits. Bakstenen rondboogvensters. Rechthoekig portaal in een hardstenen omlijsting, ingeschreven in een bakstenen rondboogomlijsting.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Bilzen, Brussel-Sint-Truiden, 1975, p. 20.