Parochiekerk Sint-Adrianus met kerkhof

Beschrijving

Neoromaansgetinte zaalkerk, van 1926. Het interieur dateert van 1969, toen een brand het oorspronkelijke interieur vernielde. De plattegrond beschrijft een zaalkerk van zes traveeën met toren in de eerste travee aan de noordelijke zijde; koor van een rechte travee met vlakke sluiting. Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Ongelede toren onder korte, ingesnoerde naaldspits. Bakstenen rondboogvensters. Rechthoekig portaal in een hardstenen omlijsting, ingeschreven in een bakstenen rondboogomlijsting.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Bilzen, Brussel-Sint-Truiden, 1975, p. 20.

Kerkhof met naoorlogse graftekens.

Historiek

Achter de kerk gelegen rechthoekig kerkhof, vermoedelijk aangelegd omstreeks 1934 toen Hoelbeek een zelfstandige parochie werd. Het kerkhof wordt voor de eerste keer op de NGI basemap van 1969 ingetekend.

Beschrijving

Het omhaagd en vergroend kerkhof wordt opgedeeld door een centraal verhard pad. Tegen de oostgevel van de kerk staat een columbarium. Op het kerkhof bleven graftekens bewaard vanaf de jaren 1940. De materiële evolutie van het naoorlogse graftekens is er zichtbaar: houten en gietijzeren grafkruisen, hardsteen, composietsteen en graniet. De meeste graftekens zijn modernistisch en bestaan uit een stèle met zerk.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000. (editie 1969)