Teksten van Appartementsgebouw in art-decostijl

Appartementsgebouw in art-decostijl ()

Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van Jan Van Rijswijcklaan en Korte Lozanastraat, gebouwd in opdracht van de wisselagent Arthur Helsmoortel, naar een ontwerp door architect Raymond Ceurvorst uit 1923. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn eerste realisaties, is de conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete art-deco-ornamentatie. Helsmoortel liet samen met zijn broer Gustaaf en de nijveraar John Landtmeters in 1929 door Ceurvorst nog een garagebedrijf ontwerpen in de nabije Generaal Lemanstraat.

Het hoekgebouw telt vier bouwlagen en acht traveeën onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel van natuursteen aan de Jan Van Rijswijcklaan, en van bak- en natuursteen aan de Korte Lozanastraat, heeft een verticale geleding en een regelmatige vensterordonnantie. De afgeschuinde hoektravee wordt geaccentueerd door een ondiepe erkerpartij, pilasters en een hoger oplopend topstuk, de traptravee door een licht geprononceerd privé-portaal. De sobere art-deco-ornamentatie bestaat uit cannelures en florale motieven in laag reliëf op de borstweringen en het portaal, met een opvallende bloemenkorf in het topstuk. Het schrijnwerk bleef met uitzondering van de verbouwde winkelpui behouden.

Het programma omvat een winkelruimte met woonst op de begane grond, en drie bescheiden huurkwartieren met een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en badkamer op de verdiepingen, verbonden door het trappenhuis uiterst rechts.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis Korte Lozanastraat ()