Teksten van Eclectisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6925

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd voor opdrachtgever J. Peellaert, naar een ontwerp uit 1911 van Jules Hofman, sinds 1909 de hoofdarchitect van de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht. Deze in 1905 opgerichte maatschappij bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog in totaal zes woningen van dit type aan de Jan Van Rijswijcklaan, telkens ontworpen door Hofman waarvan één in art nouveau (voorheen nummer 78, gesloopt in 1960), de overige in neostijlen (zie nummers 70, 73, 110 en 150).

De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (kunstleien). Axiaal van opzet, plaatst de gevelcompositie de bovenbouw, ingeschreven in een brede rondboog, boven een lage pui. Het accent ligt op de driezijdige erker van de bel-etage, met aansluitend balkon en een groot rondboogvenster. Uitermate sober is het decor beperkt tot eenvoudige lijstprofielen en twee neo-Lodewijk XVI-consoles onder de kroonlijst. Het smeedwerk van het voortuinhek, de inkomdeur en de balkonborstwering draagt de invloed van de geometrische art nouveau.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond achtereenvolgens ruimte aan de inkomhal met middendeur, de centraal gelegen traphal, en de keuken met diensttrap. Analoog aan de typologie van de burgerwoning omvat de bel-etage de woonvertrekken en de bovenste verdieping de slaapkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#66 en 1911#1176.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136037 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Sobere lijstgevel met grote ingeschreven rondboog, driezijdige erker, ijzeren balkonleuning en rondboogvenster.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6925 (geraadpleegd op ).