erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 693   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/693

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude kern, mogelijk uit de 17de eeuw (stalgedeelte), in de Atlas van de Buurtwegen (1845) voorgesteld als een langgestrekt gebouw op de plaats van de huidige stal (nok loodrecht op de straat).

Het erf is toegankelijk via een inrijpoort in de vleugel aan straatzijde: gebouw van witgekalkte mergelsteenblokken en een mergelstenen plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. Recentere bakstenen rondboogpoort uit de tweede helft van de 19de eeuw) met natuurstenen sluitsteen.

Recent woonhuis (eerste kwart van de 20ste eeuw) rechts van de inrijpoort (nok loodrecht op de straat).

Links van de inrijpoort, bakstenen stal onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit eind 19de eeuw, doch met oudere resten: witgekalkte mergelsteen in de gevel aan straatzijde. De oude gedeelten van poortgebouw en stal behielden een aantal thans gedeeltelijk gedichte rechthoekige vensters in houten kozijnen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/693 (Geraadpleegd op 15-10-2019)