Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Hoelbeek
Straat Hoelbeekstraat
Locatie Hoelbeekstraat 33, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude kern, mogelijk uit de 17de eeuw (stalgedeelte), in de Atlas van de Buurtwegen (1845) voorgesteld als een langgestrekt gebouw op de plaats van de huidige stal (nok loodrecht op de straat).

Het erf is toegankelijk via een inrijpoort in de vleugel aan straatzijde: gebouw van witgekalkte mergelsteenblokken en een mergelstenen plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. Recentere bakstenen rondboogpoort uit de tweede helft van de 19de eeuw) met natuurstenen sluitsteen.

Recent woonhuis (eerste kwart van de 20ste eeuw) rechts van de inrijpoort (nok loodrecht op de straat).

Links van de inrijpoort, bakstenen stal onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit eind 19de eeuw, doch met oudere resten: witgekalkte mergelsteen in de gevel aan straatzijde. De oude gedeelten van poortgebouw en stal behielden een aantal thans gedeeltelijk gedichte rechthoekige vensters in houten kozijnen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoelbeek

Hoelbeek (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.