Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Hoelbeek
Straat Hoelbeekstraat
Locatie Hoelbeekstraat 40, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw (stallen), in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid als een langgestrekt gebouw (nok loodrecht op de straat) met een klein dienstgebouw.

De oostelijke vleugel aan straatzijde omvat de inrijpoort, die toegang geeft tot het rechthoekige erf, waaromheen de bakstenen gebouwen gegroepeerd zijn. Het poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) heeft een oude kern, vooral duidelijk aan erfzijde: mergelstenen speklagen en twee oorspronkelijke houten deurkozijnen. De overige muuropeningen zijn recent. Bakstenen rondboogpoort (tweede helft 19de eeuw) in een verdiept muurvlak.

Woonhuis rechts van het poortgebouw, uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Hergebruik van oudere materialen of een oude kern blijkt uit de gesmeed ijzeren S-vormige muurankers. Zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Getoogde bakstenen muuropeningen met hardstenen lekdrempels, met gecementeerde omlijstingen aan straatzijde.

Stallen tegenover het woonhuis, haaks op de straatvleugel. Acht traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 17de eeuw. Gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Rechthoekige muuropeningen, deuren en zolderluiken, in houten omlijsting.

Achteraan het erf, tegenover het poortgebouw, recente dwarsschuur met doorrit naar de velden.

Ten noorden, buiten het erf, bakhuis (?) onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een houten kozijn met diefijzers.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoelbeek

Hoelbeek (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.