Teksten van Burgerhuis in eclectische stijl

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp uit 1911 door Jules Hofman, als hoofdarchitect van de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht. Deze maatschappij bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog in totaal zes woningen van dit type aan de Jan Van Rijswijcklaan, telkens ontworpen door Hofman, waarvan één in art nouveau (voorheen nummer 78, gesloopt in 1960), de overige in neostijlen (zie nummers 55, 73, 110 en 150). De huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau. Bij het indienen van de bouwaanvraag voor deze woning, was de toekomstige eigenaar wellicht nog niet gekend.

Het rijhuis met een lijstgevel in natuursteen op een plint van arduin, omvat drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien). De asymmetrische gevelcompositie met een hoofdzakelijk verticale geleding, weerspiegelt de opdeling van hoofd- en nevenruimten in het interieur. De klemtoon ligt op de brede zijtravee, die als een risaliet boven de daklijst wordt doorgetrokken in een puntgevel met een gebogen fronton en sfeervormig smeedijzeren topstuk. Een oplopende halfronde erker met drielichten markeert de eerste twee bouwlagen, met erboven een balkon en een breed rondboogvenster. De ornamentatie vermengt classicistische guirlandes en palmetten met medaillons in geometrische art nouveau; typisch is de oriëntaals geïnspireerde spitse vorm van de waterlijsten op de begane grond. Het houten schrijnwerk van deur, vensters en dakkapel is bewaard en hersteld, net als het fijn gestileerde art-nouveausmeedijzer van het traliewerk en het voortuinhek.

Volgens de bouwplannen volgt de plattegrond de klassieke typologie van de burgerwoning, waarbij tegen de voorbouw een smalle lage achterbouw van twee entresolniveaus aansluit met de keuken en vermoedelijk de badkamer. De begane grond is opgevat als een doorlopende suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis. De woning onderging in 2007-2008 een ingrijpende renovatie en uitbreiding naar ontwerp van architect Peter Vanhoenacker, waarbij de voorgevel werd gerestaureerd en de achterbouw en -gevel nieuw opgebouwd. De oorspronkelijke tuinmuur in de Lokkaardstraat is verbouwd tot garages.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#1810 en 1912#1211.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis ()

Eclectische stijl met art-nouveau-invloed in omlopende waterlijsten boven boogvensters. Linkertravee met afgeronde erker en balkon, hoger opgaand met topstuk en ijzeren bekroning. Gestileerd ijzeren afsluithek.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita