erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 697   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/697

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekt gebouw bestaande uit twee delen, links het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, rechts een stal van zes traveeën en één bouwlaag. Het gebouw dateert in kern uit eind 18de- begin 19de eeuw, en vormde toen waarschijnlijk, zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1845), en nog op de stafkaart van 1872, de noordvleugel van een U-vormig geheel, met de open zijde naar het oosten, naar de dreef van het kasteel Zangerhei.

Het woonhuis dateert in zijn huidige vorm van circa 1860, toen dit oorspronkelijke éénlagige gedeelte met een bouwlaag werd verhoogd: sporen van de oorspronkelijke, steile dakhelling met muurvlechtingen in de linkse zijgevel.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat), mechanische pannen voor het woonhuis, Vlaamse pannen voor het steilere dak van de stal. Gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Het woonhuis heeft beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel, getoogd op de eerste bouwlaag, rechthoekig op de bovenverdieping. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Het stalgedeelte, thans gedeeltelijk als woning ingericht, heeft rechts een mergelstenen hoekband. Recente muuropeningen. Rechtse zijgevel met aandak en muurvlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/697 (Geraadpleegd op 25-05-2020)