Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Hoelbeek
Straat Zangerheistraat
Locatie Zangerheistraat 20, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekt gebouw bestaande uit twee delen, links het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, rechts een stal van zes traveeën en één bouwlaag. Het gebouw dateert in kern uit eind 18de- begin 19de eeuw, en vormde toen waarschijnlijk, zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1845), en nog op de stafkaart van 1872, de noordvleugel van een U-vormig geheel, met de open zijde naar het oosten, naar de dreef van het kasteel Zangerhei.

Het woonhuis dateert in zijn huidige vorm van circa 1860, toen dit oorspronkelijke éénlagige gedeelte met een bouwlaag werd verhoogd: sporen van de oorspronkelijke, steile dakhelling met muurvlechtingen in de linkse zijgevel.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat), mechanische pannen voor het woonhuis, Vlaamse pannen voor het steilere dak van de stal. Gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers. Het woonhuis heeft beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel, getoogd op de eerste bouwlaag, rechthoekig op de bovenverdieping. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Het stalgedeelte, thans gedeeltelijk als woning ingericht, heeft rechts een mergelstenen hoekband. Recente muuropeningen. Rechtse zijgevel met aandak en muurvlechtingen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoelbeek

Hoelbeek (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.