erfgoedobject

Watermolen

bouwkundig element
ID
698
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/698

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Watermolen op de Molenbeek. De inplanting is oud: een gebouw op deze plaats is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), doch niet als watermolen vermeld. Een gebouw van kleinere omvang is weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1845). In zijn huidige vorm kan het gebouw een oude kern hebben, doch deze is niet meer te bespeuren; het is een volledig constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische stijl met neogotische componenten en een complexe vorm. Het bestaat uit vier delen: het molenhuis is een laag breedhuis van één bouwlaag, het woonhuis sluit hierop aan en bestaat uit twee L-vormig op elkaar staande vleugels van twee bouwlagen met een hierboven uitstekende ronde toren in de oksel. Achter deze gebouwen bevindt zich nog een recente vergroting naar achteren toe.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), het torentje onder kegeldak (windvaan, leien), afgewerkt met hardsteen en zachte natuursteen voor de decoratieve elementen. De vensters zijn geleed en rechthoekig, en ingeschreven in verdiepte muurvlakken van verschillende vorm. Rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting.

Het molenhuis is thans eveneens als woonhuis ingericht, en hoewel zich aan de rechtse zijde een houten molenrad bevindt is het molenwerk volledig verdwenen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelpark Zangerhei

  • Is deel van
    Eigenbilzen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Watermolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/698 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.