Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1895 opgetrokken in opdracht van F. Vreven. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Rijwoning van drie traveeƫn en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak, later verhoogd met een vierde bouwlaag onder een plat dak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevel met verlies van het stucdecor. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters op cordonvormende lekdrempels. Van de winkelpui resten de vier bewerkte pijlers uit blauwe hardsteen, met een hoge gegroefde sokkel, een schacht met paneelversiering, een kapiteel met doppen en geprofileerde abacus, als steun voor vereenvoudigd entablement.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Winkelhuis in neoclassicististische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313300 (geraadpleegd op ).
Winkelpui in banaal rijhuis, van 1895, samengesteld uit vier hardstenen pijlers met hoge gegroefde sokkel, schacht met paneelversiering, kapiteel met doppen en geprofileerde abacus als steun voor vereenvoudigd entablement.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Winkelhuis in neoclassicististische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6987 (geraadpleegd op ).