Cafépand in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Cafépand in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw Van Doeselaar-Taeymans, naar een ontwerp door Alphonse Geenen uit 1897. Weinig productief, was deze architect in Antwerpen actief vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1920.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel opnieuw gecementeerd met verlies van het stucdecor. Het betrof schijnvoegen en een metopenfries op de eerste verdieping, platte banden, geprofileerde booglijsten en bewerkte zwikken op de tweede verdieping, en een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries. Van de drieledige cafépui zijn enkel de bewerkte pijlers uit blauwe hardsteen bewaard. Gemarkeerd door hoekpilasters met composiet kapiteel en doorlopende balustraden, wordt de bovenbouw geopend door gekoppelde, achtereenvolgens rechthoekige en rondboogvensters. De kroonlijst droeg volgens het gevelontwerp een publicitaire attiek met postamenten en de cafénaam.