Teksten van Burgerhuis in art-nouveaustijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6994

Burgerhuis ()

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van juffrouw E. De Groof, naar een ontwerp door de aannemer Henri Boey uit 1913. Kort daarna tekende hij de plannen voor een minder ambitieuze verbouwing van het bestaande pand op dit perceel, een twee bouwlagen hoog, neoclassicistisch rijhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat een nieuwe winkelpui, een aanbouw en een pseudo-mansarde kreeg. Van Henri Boey zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1896 tot 1924.

Rijwoning van één travee en drie bouwlagen onder een plat dak. De beschilderde lijstgevel heeft een parement uit baksteenmetselwerk, met gebruik van witte natuursteen voor platte banden, de erkerconsole, lekdrempels, vensterposten en de sluitsteen. Een driezijdige houten erker markeert de eerste verdieping, met een guirlandemedaillon op de basis, een leien afdak en smeedijzeren balkonborstwering als bekroning. Een rond- en steekboogdrielicht op lekdrempels met spuwer doorbreekt de tweede verdieping, gevat in een blind, korfbogig spaarveld met sluitsteen. Het gevelontwerp suggereert een sgraffito- of mozaïekdecor voor het vandaag blinde boogveld. De gevelbeëindiging bestaat uit een houten kroonlijst op consoles van ongelijke lengte. Nog aanwezig in 1981, is het topstuk dat oorspronkelijk de middenas bekroonde, vandaag verdwenen. Het houten vensterschrijnwerk met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard. Verbouwde winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal, pilasters en art-nouveau-roeden in het bovenlicht.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel de volledige begane grond van het hoofdvolume, dat achteraan wordt afgesloten door de traphal. Een eenlaagse aanbouw met bovenlichten huisvest het salon en de keuken annex pomphuis en wc. Beide bovenverdiepingen bestaan uit een onderling verbonden voor- en achterkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1913#4360 en 1913#4446.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203815 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen ingesloten door hoger opgaande flatgebouwen; te dateren eerste kwart 20ste eeuw.

Beschilderd bakstenen lijstgeveltje met houten erker onder leien afdak en ijzeren art-nouveau-balkon. Gekoppelde vensters van de derde bouwlaag met blind boogveld. Houten kroonlijst op consoles van ongelijke lengte; centraal topstuk.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6994 (geraadpleegd op ).