Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerhuis gebouwd in opdracht van de handelaar in Brusselse kaas Charles Louis Van Damme-Van de Velde, naar een ontwerp door Corneille Van Besten uit 1873. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit midden jaren 1850 tot midden jaren 1870. De winkelpui dateert uit 1887.

De rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, volgt de knik in de rooilijn van de straat. Vermoedelijk werd de tweede verdieping verhoogd; de pseudo-mansarde is van recente datum. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, gemarkeerd door hoekpilasters en geleed door cordons. Rechthoekige verkleinende vensters, op de begane grond met vlakke omlijstingen, op de eerste verdieping met geriemde omlijstingen en casementen op de borstwering. Klassiek houten winkelraam met pilasters en een driehoekig fronton op consoles in de linker travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 572#935 en 1887#1226.