Teksten van Architectenwoning Ferdinand Van Mierlo

Architectenwoning Ferdinand Van Mierlo ()

Burgerhuis in art-decostijl, als eigen woning gebouwd door de architect Ferdinand Van Mierlo, naar een ontwerp uit 1925 (gevelinscriptie). Het betrof de ingrijpende verbouwing van een bestaand pand, een neoclassicistisch rijhuis van twee bouwlagen en een mezzanine uit de tweede helft van de 19de eeuw. Uit 1924 dateert een eerste meer bescheiden verbouwingsproject, met een gelijkaardige plattegrond en gevelarchitectuur maar behoud van de mezzanine en het zadeldak. De uitgevoerde werken omvatten de herindeling van het interieur, het uitbreiden van de begane grond met een eenlaagse aanbouw in de tuin, de sloop van een stal of werkplaats achteraan op het perceel, het verhogen van de mezzanine tot een volwaardige verdieping onder een plat dak, en het optrekken van een nieuw gevelfront.

Actief van kort vóór de Eerste Wereldoorlog tot eind jaren 1930, ontwikkelde Ferdinand Van Mierlo omstreeks 1925 een persoonlijke art-decostijl, herkenbaar aan de typische behandeling van de natuurstenen onderdelen. Een representatief voorbeeld is zijn allicht belangrijkste realisatie, de verdwenen bioscoop "Nova" uit 1929 aan de Sint-Bernardsesteenweg.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. Het verzorgde gevelfront onderscheidt zich door een bewerkt parement uit witte natuursteen, op een vlakke plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de brede rechter travee met het inkomportaal. Deze wordt in de bovenbouw gemarkeerd door een bow-window met drielichten, oplopend van de getrapte basis tot in de daklijst. Typisch voor de architectuur van Van Mierlo, is de plastische profilering en oppervlaktebehandeling, het lijstwerk en de repetitieve ornamentatie van het gevelvlak, eigen aan de geometrische art-decostijl. De penanten van de linker travee zijn behandeld als kolossale bundelpijlers, en het portaal onderscheidt zich door het diamantkoppenpatroon van de halfronde deurposten en de gestileerde stafwerkfries. Geometische friezen en reliëfs met een gespiegeld motief en tandprofielen accentueren de borstweringen, en het hoofdgestel is gevat tussen getand en gecanneleerd lijstwerk. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Het drieledige portaal heeft art-deco siersmeedwerk in de houten inkomdeur, en kleurrijke glas-in-loodramen met een palmboommotief in de zijlichten. Het overige vensterschrijnwerk is vernieuwd; behouden ijzeren voetschraper.

Volgens de bouwplannen wordt de begane grond ingenomen door de ruime inkom- en traphal in de rechterflank, en een spreekkamer annex kantoor in de linkerflank, waarop haaks de aanbouw van het tekenbureau met twee bovenlichten aansluit. De L-vormie woonkamer en de keuken annex wc nemen de eerste verdieping in. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers van verschillende grootte en de badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1925#20993 en 1924#19882.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen in art deco van circa 1925, gesigneerd Ferd. Van Mierlo.

Lijstgevel met parement van natuursteen gemarkeerd door afgeronde erker op getrapt kraagstuk. Art-decomotieven voor muurdammen, borstweringen en gevelafsluiting. Rechthoekige muuropeningen met gekleurd glas in lood in de bovenlichten en naast de inkom.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1924#19882 en 1925#20993.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita