Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

• omvat de aanduiding als beschermd monument Historische hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Historische hoeve licht achterin gelegen tegenover de zuidzijde van de straat.

Historiek

De beboomde tuin aan de straatzijde is afgezet met een ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje. De hoeve is als site met omringende boomgaard reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een viertal losse bestanddelen. Het volume van het huidige boerenhuis is reeds aangeduid. Op het primitief percelenplan (circa 1835) aangegeven met het boerenhuis ten noorden van het erf, in het verlengde hiervan een vrijstaand nutsgebouw, ten westen van het erf een nutsgebouw. Ten zuiden van het erf, een vierkant volume, mogelijk was dit een zogenaamde "mikke" of kleine bergschuur. In 1873 (confer mutatieschets) wordt het vierkant volume ten zuiden uitgebreid en krijgt het boerenhuis een kleine uitbreiding ten westen (de keuken onder lessenaarsdak). In 1877 wordt er een rosmolen gebouwd op het erf (later weer afgebroken). In 1885 wordt het boerenhuis aan de achterzijde uitgebreid met een smal nutsgebouw (op vandaag opnieuw afgebroken). Tussen 1909 en 1957 wijzigt de erfconfiguratie drastisch: het nutsgebouw in het verlengde van het boerenhuis en ook dat achteraan bij het boerenhuis aansluitend worden afgebroken. Nieuwe stallen worden gebouwd, onder meer de nog bestaande stal ten oosten van het erf. Laatstgenoemde stal werd wellicht in de jaren 1920 opgetrokken. Op de plaats van de mikke (?) staat nu een open loods uit de jaren 1950 (mogelijk met deels bewaarde muurrestanten).

Beschrijving

Ten noorden van het erf, boerenhuis met 18de-, mogelijk 17de-eeuwse kern confer het opkamergedeelte onder een hogere dakoverstek aan de erfzijde en de steile zadeldaken, in het bijzonder van de opkamer. De manke zadeldaken zijn gedekt met rode Vlaamse pannen aan de erfzijde, en blauwe aan de straatzijde. Rode verankerde baksteenbouw (confer linker zijgevel) met 19de-eeuws parement met polychrome natuursteenimitatie met doorgetrokken banden en hoekkettingen. De polychromie is het gaafst bewaard onder de dakoverstek (rode oker en bruin).

Erfgevel van vijf traveeën (dubbelhuis) + drie opkamertraveeën. Rechthoekige muuropeningen onder strek met uitgewerkte sluitsteen. Deur in een geriemde omlijsting met druiplijst. Bewaard witgeschilderd tweeledig houtwerk met rolluikkasten. Kelderraam als kozijnconstructie met diefijzers, onder korfboog. Twee kelderramen in de straatgevel. Rechter zijgevel: getoogd laadvenster in een geriemde omlijsting (gevelveld), rechthoekig kelderluik. In het gevelveld van de linker zijgevel, kozijnramen gevat in korfboognis. Tegen de linker zijgevel aan is een nutsgebouw (keuken) aangebouwd onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), aan de straatzijde (voortuin) afgewerkt met gekanteelde muur. De naar de straat gerichte gevel (voortuin) heeft eenzelfde parement. Bewaard houtwerk en een beglaasde paneeldeur met bovenlicht.

Interieur

De interieurindeling is sterk aangepast (trap en gang), doch de oorspronkelijke balkenstructuur is gaaf bewaard. Samengestelde balkenlaag van moer- en kinderbalken, mooi uitgewerkte moerbalken met velling. Kelder met bewaarde samengestelde balkenlaag en kelderluiken. Oorspronkelijk was de kelder ook vanuit het huis bereikbaar confer dichtgemetselde deur. Bewaarde kapconstructie met samengestelde spanten van schaar- en nokgebinten (getelmerkt, pen- en gatverbindingen).

Geelbakstenen nutsgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer stal ten oosten van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan, sectie C, 1ste blad.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schetsen nummer 1873/ 17, nummer 1877/ 7, nummer 1884/ 5, 1885/ 4, 1909/ 7.

Auteurs: Vanneste, Pol