Gekoppelde burgerhuizen met neo-Vlaamserenaissance-inslag

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, opgetrokken in opdracht van Jos en Maria Lauwers, naar een ontwerp door de architect Frans Mertens uit 1904. De panden werden gesloopt voor een sociaal wooncomplex door de huisvestingsmaatschappij De Goede Woning uit 1984-1990.

Frans Mertens tekende omstreeks de eeuwwisseling in zijn gemeente Borgerhout voor de Heilige Familie- en Sint-Corneliuskerk, en de gemeentescholen van de Florastraat en de Betogingstraat.

De volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen met enkelhuisopstand omvatten elk twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Uniform behandeld, is het gevelfront opgebouwd uit gekoppelde tuitgevels met een symmetrisch compositieschema. Het parement bestaat uit geel baksteenmetselwerk, geaccentueerd door donkere baksteen en natuursteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Oplopende spaarvelden met sgraffitopanelen op de borstweringen en boogvelden, onder geblokte ontlastingsbogen, ritmeren de bovenbouw. Balkons met voluutconsoles en een ijzeren borstwering leggen op de eerste verdieping de klemtoon op de uiterste traveeën. Verder regelmatig ordonnantieschema met rechthoekige muuropeningen. Tweelichten met boogveld en ontlastingsboog doorbreken de geveltoppen, die worden geaccentueerd door schouderstukken, hogels en een frontonbekroning met siervaas.

De gespiegelde plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.